Het doel van paardenmassage

Paarden zijn van nature meesters in het compenseren van ongemakken. Hierdoor raken spieren overbelast. Het is dan ook van belang om het paard in zijn geheel te bekijken en te masseren. Op die manier krijgen we een hoop informatie over de conditie en fitheid van het paard. Het doel van sportmassage is ook blessurepreventie zowel van de gewrichten als van de spieren. 

 


Massage is een vorm van manuele therapie. Het beïnvloedt de huid, het bindweefsel en de spieren. Het verbetert de doorbloeding en stimuleert de stofwisseling, verklevingen van het bindweefsel worden losgemaakt, verkrampte spieren worden losgemaakt en verslapte spieren worden gestimuleerd. Daarnaast heeft het ook een kalmerend effect op de geest van het paard. Het paard leert zijn/ haar lichaam te voelen en spanning los te laten. Dit zie je goed terug in de signalen zoals likken en kauwen of gapen. 

 

Wist je dat 60% van het lichaamsgewicht 

van een paard uit spieren bestaat? 


Wanneer laat je je paard masseren?

Massage is niet alleen bedoeld om pijn en ongemak te verlichten, maar ook om blessures in de toekomst te voorkomen. Tevens is het ontspannend voor je paard. 
Tijdens een massage krijg je een goed inzicht in de actuele "toestand" van de gewrichten en spieren van een paard, maar ook in de algehele gesteldheid en conditie. 

Signalen en spierproblemen; 

  • Moeite met verzameling of verruiming
  • Moeite met ontspannen tijdens de arbeid
  • Kantelen van het hoofd of duiken naar de grond
  • Moeite met buigen in het lichaam
  • Geen vloeiende overgangen willen maken
  • Verzet tijdens de arbeid
  • Zwaar op de hand tijdens de arbeid

 
Maar ook: 

  • Wanneer je paard "humeurig" is, bijvoorbeeld tijdens het opzadelen 
  • Wanneer je paard stijf is in beweging
  • Wanneer je paard stress ervaart
  • Wanneer je het idee hebt dat je paard mentaal een boost kan gebruiken
  • Ter preventie van blessures


! Let op: sportmassage is geen vervanging voor de reguliere diergeneeskundige hulp en er wordt dan ook geen diagnose gesteld. 

De voordelen van paardenmassage

Blessure preventie


Bevordert de mobiliteit


Verbetert de bloedcirculatie


De Massage behandeling

Sportmassage is een specialistische massage die een preventieve, maar ook herstellende werking heeft op de spieren. Het helpt de spieren los te maken, waardoor de prestaties verbeteren en blessures worden voorkomen. Door middel van strijkingen en knedingen wordt de doorbloeding gestimuleerd en worden afvalstoffen afgevoerd. 

De behandeling bestaat uit het openen, lokaliseren, behandelen en afsluiten van iedere spiergroep. Hierbij worden verschillende handgrepen toegepast, waaronder compressie, percussie, palpatie, cirkelen en directe drukpunten. 

Aanvullende technieken

Mijn massage behandeling gaat verder dan de sportmassage. Hierbij worden niet alleen de spieren behandeld, maar benader ik het paard holistisch (in zijn geheel). Hierbij pas ik meerdere massagetechnieken toe, zowel uit de sportmassage als ook aanvullende technieken; 

  • Mobiliseren en stretchen 
  • Guasha , een Chinese schraaptechniek 
  • Fascia technieken 
  • Massage van het hoofd
  • Myofasciaal tapen
  • Lymfe tapen


Daarnaast maak ik graag gebruik van Essentiele Oliën omdat de meeste paarden daar zo fijn op reageren. Meestal kiezen ze zelf een olie ;-)


Een massage behandeling duurt gemiddeld tussen de 1,5 tot 2 uur.

U kunt uw paard laten behandelen ter ontspanning of als onderhoud. 

Na de massage behandeling

Het is goed mogelijk dat een paard heel anders aanvoelt na de behandeling. Geef het paard even de tijd om hieraan te wennen. Daarom is het raadzaam om na de behandeling even 10 á 20 minuten met het paard aan de hand te stappen,  zodat het paard niet weer in de oude houding gaat staan. 

Rijden kan prima de volgende dag weer. Rustig aan, maar bewegen is goed!

Wanneer masseren we niet? 

Een paard mag niet gemasseerd worden in de volgende gevallen; 

  • Shock - Massage verlaagt de bloeddruk en als een paard in een shock verkeert heeft het al een lage bloeddruk.
  • Koorts - Koorts is de manier van het lichaam om infecties tegen te gaan. Massage versnelt het metabolisme (spijsvertering) en daardoor zou er een crisis binnenin het lichaam kunnen ontstaan. 
  • Kanker - Bij het versnellen van de spijsvertering en het lymfestelsel kan het zijn dat er cellen verspreid gaan worden, die anders geïsoleerd zouden blijven. Echter in een terminale fase kan massage wel voor verlichting zorgen. 


  • Na inenting graag een week wachten met masseren.


Mobiliseren & stretchen

Created with Sketch.

Het mobiliseren en stretchen van paarden gebruik ik om de bewegingsruimte en beperkingen van het paard in beeld te krijgen en vervolgens de mobiliteit te verbeteren. Hierdoor zal het paard soepeler bewegen. 

Guasha

Created with Sketch.

Guasha is een complete behandeling van het paard, zowel fysiek als mentaal. Het werkt in op het bindweefsel, meridianen, spieren en bloedvaten en zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd. 

Fascia release

Created with Sketch.

Fascia (bindweefsel) wordt hierbij losgemaakt waardoor blokkades en verklevingen worden verholpen. Dit zal zorgen voor een betere doorstroming in het lichaam en meer bewegingsvrijheid. 

Het hoofd

Created with Sketch.

Vaak zit er veel spanning in het hoofd van een paard. Hierdoor kunnen klachten ontstaan als hoofdpijn of kaakspanning. Het kan ook voor problemen zorgen elders in het lichaam.  Door het hoofd te masseren kan de spanning worden losgelaten en dat heeft zowel mentaal als fysiek een heel mooi effect. 

Essentiële Olie

Created with Sketch.

Met essentiële olie kun je het paard heel goed ondersteunen op emotioneel vlak. Dit kan ze net even helpen om los te laten of zich meer open te stellen. Paarden zijn over het algemeen erg gecharmeerd van essentiële olie. 

Rapport inclusief foto's 

Created with Sketch.

Wil je wat extra informatie en wil je meer weten over de houding van je paard en hoe dat zijn/ haar prestaties beïnvloedt of andersom? Dan kan ik een mooi rapport voor je maken met foto's en infraroodfoto's waarbij ik het hele paard objectief beoordeel. Hiermee heb je een mooie basis om mee verder te werken.